2018. október 8., hétfő 11:01

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. október 8., hétfő (OS) - A Letelepedési Kötvényprogram jelentős kamatmegtakarítást eredményezett az állam számára.

A Letelepedési Kötvényprogram egy válságos időszakot követően segítette Magyarország finanszírozását. A kötvényprogram elősegítette a 2010 előtt felvett magas kamatozású IMF hitel visszafizetését, melynek kamata a 2013. májusi törlesztéskor a 4%-ot is meghaladta szemben a Letelepedési Magyar Államkötvény akkori éves 2,53%-os éves kamatával. A magyar állam 2013 és 2017 között összesen 1,84 milliárd euró névértékben kibocsátott ki Letelepedési Magyar Államkötvényt. A program elindításakor megállapított kedvező kamatfeltételeknek köszönhetően számottevően csökkentek az államadósság kamatkiadásai.
     Az államadósság finanszírozási helyzete az elmúlt években jelentősen javult. A makrogazdasági folyamatok és az állam finanszírozási helyzetének intenzív javulása tette lehetővé 2017-ben a Letelepedési Magyar Államkötvény értékesítésének felfüggesztését.
     A lakosság részére ma is elérhető Prémium Euró Magyar Állampapír (korábban Prémium Euró Magyar Államkötvény) kamata jelenleg 2,9%, és 2013 óta végig magasabb kamatozású volt, mint a Letelepedési államkötvény hozama. A Prémium Euró Magyar Állampapír konstrukcióval összehasonlítva a Letelepedési kötvényprogram jelentős kamatmegtakarítást eredményezett a magyar állam számára.

Kiadó: Államadósság Kezelő Központ Zrt.

----------------------------------------------------------------------------------------------------