2018. október 8., hétfő 17:32

A Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetségének közleménye
    Budapest, 2018. október 8., hétfő (OS) - A Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége üdvözli a Duna medence országainak Parlamentjeinek önszerveződő közösségét bízva abban, hogy együttműködésükkel a Duna makró régiót még erősebbé teszik.

    Meg kell állapítani azonban, hogy az EU-tagországainak egyharmadát és összesen 14 európai országot, több mint 100 millió európai lakost magába foglaló Duna medence még mindig nem érhette el az Európai Unió más makró-régióhoz mért jóléti szintet és az őt megillető súlyt az EU-ban. Ez az Európai Unió demokrácia-deficitje.
A következő időszakban célszerű lenne, ha magasabb politikai és kormányzati súllyal vennének részt az érdekelt országok a Duna Stratégiában, hogy az az érdekérvényesítés és a közös fellépés valódi keretévé váljon.
Egy erőteljesebb politikai összefogással meg kellene állítani,
•hogy a XVIII. század óta a Duna medence a nagyhatalmak "játéktere" legyen.
•hogy a makró-régió munkaképes lakossága ily nagy arányban elvándoroljon a jobb megélhetésért a nyugat-európai országokba, és a régióban jelentős munkaerő hiányt idézve elő.
•hogy a Duna makró-régió országaiban legyenek a leghátrányosabb, legszegényebb régiói az EU-nak.
Az október 18-án kezdődő szófiai konferencia előtt, a következő év koordinációját átvevő Románia miniszterelnöke bejelentette, hogy stratégiai fordulatot kíván elérni a Duna Stratégiában.
Szövetségünk üdvözölné, ha Magyarországnak aktív és szintén kezdeményező szerepe lenne a stratégiai fordulatban.
    
     Kiadó: Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.