2018. október 9., kedd 19:26

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. október 9., kedd (OS) - Vizsgálatot folytat a Nemzeti Népegészségügyi Központ a GOKI-ban

        Hivatalból vizsgálatot indított a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI).
     Az elmúlt napokban több sajtóhír jelent meg egy súlyos szívbeteg ember sajnálatos halála kapcsán. Az ügyben érintett intézményektől, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórháztól és a GOKI-tól az NNK bekérte az érintettel összefüggésbe hozható teljes körű egészségügyi dokumentációt a tényállás tisztázása érdekében. Emellett a hatóság - a szakmai protokolloknak, eljárásrendeknek megfelelő eljárás tisztázása érdekében - szakfelügyelő főorvosok közreműködését kérte.
     A GOKI helyszíni vizsgálatok és dokumentáció vizsgálata alapján megállapítást nyert, hogy a helyi eljárásrendek, belső szabályozók rendelkezésre állnak, de a beteg ellátása nem azoknak megfelelően történt, azok dokumentálása nem történt meg, a szívsebészeti konzíliumról nincs dokumentáció,  a beteg nem került várólistára.
     Az ügy jelenlegi szakaszában  a rendelkezésre álló szakértői vélemények alapján megállapítható, hogy az érintett beteg Dr. Székely László főorvos részéről nagyon szoros megfigyelést, sürgős kórházi felvételt, sürgősségi (24-48 órán belüli) beavatkozást igényelt. A beteget - észlelést követően - olyan érsebészeti intézetbe kellett volna irányítani, ahol a szakmai ellátás feltételei rendelkezésre állnak.

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.