2018. október 10., szerda 17:20

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. október 10., szerda (OS) - Újabb álhírek a sajtóban a várólistákról

Az mfor.hu internetes hírportál 2018. 10.10-én megjelentetett cikke szakmailag megalapozatlan és rémhírkeltő. Visszautasítjuk és cáfoljuk a cikkben megjelent állításokat, amelyek csak arra alkalmasak, hogy félrevezessék a közvéleményt, illetve megrémítsék betegeket a várólisták állapotával kapcsolatosan.

A nyilvános, bárki által áttekinthető listák között nem csak a kötelezően vezetendő várólisták, hanem az előjegyzési listák is szerepelnek. 2018. október 1-jén a kötelező várólistára és az összes egyéb előjegyzési listára regisztrált, még nem ellátott összes beteg száma valóban 36 182 fő, azonban a kötelezően várólistán regisztrált kapacitásra várakozó betegek száma – szemben a 2012-es 71 903-mal – mindössze 28 361 fő.

A Parlamentben az EMMI pontos, naprakész tájékoztatást adott a kórházi várólistákról a NEAK által a kórházak adatai alapján vezetett várólista nyilvántartás szerint.
A műtéti várólistákon várakozó betegek száma és a várakozási idők nemzetközi viszonylatban is jelentős mértékben csökkentek az elmúlt években a kormányzati intézkedéseknek megfelelően. A legutóbbi OECD adatok alapján a vizsgált országok között szürkehályog műtétekre kiemelten alacsony a várakozási idő, térd és csípő műtétek esetén 2012-hez viszonyítva több mint a felére csökkent a várakozók száma, nemzetközi mércével nézve is jelentősen csökkent a tényleges várakozási idő. is az erős közép mezőnybe, a kedvező részbe kerültünk át.

Kiadó: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő