2018. október 11., csütörtök 14:15

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. október 11., csütörtök (OS) - A kormány csak a honvédség létszámhiányát növeli -

2. Növelje érdemben a honvédség költségvetését, hogy 2022-re elérje a GDP 2%-át. A növekményből évente 50%-ot a technikai eszközök modernizációjára, 20%-ot pedig az állomány illetményének emelésére fordítson. Nem mindegy, hogy a magasabb költségvetési források hogyan kerülnek felhasználásra, minden a haza védelmére szánt adófizetői forintnak a honvédségnél a helye és nem kormányhoz közeli körök zsebében. Ezért a beszerzéseket átláthatóan, a szakbizottságok érdemi és rendszeres tájékoztatása mellett valósítsák meg;

3. A honvédség katonai képességei érdemi fejlesztésre szorulnak, így elodázhatatlan modern haditechnikai eszközök beszerzése, ehhez pedig valós, hosszútávú haderőfejlesztési terv kidolgozása és megvalósítása.

4. A fegyveres erő demokratikus irányítása és ellenőrzése megvalósuljon mind a honvédelmi minisztérium civil irányításának megőrzésével, mind az országgyűlés és a szakbizottságok ellenőrzési jogosítványainak biztosításával. Minden eszközzel fel kell lépni az ellen, ha a Magyar Honvédséget direkt pártpolitikai utasításoknak akarnák alárendelni.

Demeter Márta,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke

Kiadó: LMP parlamenti frakciója