2018. október 13., szombat 10:09

A Belügyminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. október 13., szombat (OS) - Kétnapos ülés tartott a Bel- és Igazságügyi Tanács 2018. október 11-12-én Luxembourgban. A belügyi napon a magyar delegációt Pintér Sándor belügyminiszter vezette.

    Az Európai Határ- és Parti Őrségről szóló rendelet módosítása kapcsán Magyarország egyetértett a javaslat azon elemeivel, amelyek célja, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) földrajzi megkötések nélkül szélesebb körű műveleti és technikai támogatást tudjon biztosítani, a tagállamoknak és harmadik országoknak az EU felé irányuló migrációs beáramlás megállítása érdekében.
Magyarország számára alapvető fontosságú annak kimondása, hogy a tagállamok szuverenitása semmilyen körülmények között nem sérülhet, azaz a külső határok védelme a tagállamok első helyi felelősségébe kell, hogy tartozzon. Ennek megfelelően az uniós tervezet által javasolt megoldás nem helyettesítheti, hanem csak kiegészítheti a tagállami szuverenitásból eredő hatásköröket. Át kell gondolni az ügynökséghez rendelt források mértékét is, ugyanis a jelenlegi bizottsági javaslat szerint a Frontex több pénzügyi forrást kap a következő többéves pénzügyi keretben, mint a tagállamok együttvéve.

     Kiadó: Belügyminisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.