2018. október 16., kedd 08:47

Szanyi Tibor EP-képviselő közleménye
    Budapest, 2018. október 16., kedd (OS) - Magyar kezdeményezésre ünnepeljük az Élelmezés Világnapját

Október 16-án az Élelmezés Világnapja van. 1979-ben az akkori magyar agrárminiszter, Romány Pál javaslatára fogadta el ezt a napot az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO, úgyis mint az élelmezés világnapja.

Bár azóta tényszerűen a pékek is önmaguk világnapjává nyilvánították és sok országban a kenyér világnapjaként is ismerjük ezt a napot, egyébként ez a nap nem más, mint az említett FAO-nak a születésnapja.

Ebből az alkalomból érdemes megemlékeznünk arról is, hogy mi az idei év jelmondata. Ez pedig az, hogy 2030-ra igenis megszüntethető az éhínség, megszüntethető az éhezés az egész Földön, akárhány milliárdnyi ember is lesz akkortájt. Egyszerűen azért, mert a mai élelmiszertechnológiák, még a környezeti hatások dacára is lehetővé teszik azt, hogy ez a sok-sok ember a szükséges élelmiszerhez hozzájusson.

"Amúgy ezt célozza az én korábbi kezdeményezésem, a bizonyos ’okosfalvak’ is" - tette hozzá az MSZP alelnöke, hiszen az okosfalvak is a precíziós mezőgazdaságnak az elterjesztését igyekszik szolgálni, pontosan annak érdekében, hogy minél kisebb területen, sőt helyenként hovatovább már mezőgazdasági terület nélkül is lehessen élelmiszert termelni. Ebből a napból kifolyólag emlékezzünk tehát Romány Pál nagyszerű elgondolására, emlékezzünk arra, hogy ez egy magyar javaslat volt és emlékezzünk arra, hogy ezt a napot ma több milliárd ember tekinti élete egyik legfontosabb ünnepnapjának.

Kiadó: Szanyi Tibor EP-képviselő