2018. október 16., kedd 14:29

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. október 16., kedd (OS) - A fehérbot nemzetközi napját ünnepelte a 100 éves MVGYOSZ - Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a fehérbot nemzetközi napján személyesen köszöntötte a százéves Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét. A köztársasági elnök a centenáriumi programsorozat fővédnökeként tette tiszteletét október 15-én az MVGYOSZ székházában szervezett ünnepségen.

    Ünnepi köszöntőjében Louis Braille munkásságát idézte fel: "A pontírás vak feltalálójának nem szegte kedvét, hogy olyan korban élt, amikor egyértelműen kevesebbre tartották társainál. Ő ugyanis nem érezte magát kevesebbnek. Három éven át megszállottan dolgozott tapintható írásrendszerének tökéletesítésén, mert hitte, hogy a vakok és látók egyenlősége a kommunikáció révén érhető el. Az MVGYOSZ éppen ezt szolgálja száz éve. Közös világunk akadályait emberséggel, egymásra figyelve, új segédeszközök feltalálásával és azok használatát a mindennapokban természetesnek véve tudjuk legyőzni." Az államfő zárszóként egy Gyimesben élő látássérült prímás szavait idézte: "Nem kell látni, érezni kell!"
Fülöp Attila, az Emberi Erőforrás Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára ünnepi köszöntőjében bejelentette: a kormány 150 millió forinttal támogatja az MVGYOSZ centenáriumi eseményeinek megszervezését és a műemlék székház homlokzatának felújítását.
     Kiadó: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.