2018. november 12., hétfő 12:34

A Göncz Árpád Alapítvány közleménye
    Budapest, 2018. november 12., hétfő (OS) - Magyar Lászlóra Afrika-kutatóra emlékeznek születése 200. évfordulóján. 1818. november 13-án született Magyar László utazó, Afrika-kutató, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A születése 200. évfordulójának megünneplésére létrejött Emlékbizottság több megemlékezést szervez ebből az alkalomból.

    A Szombathelyen 1818. november 13-án született Magyar László Fiuméban folytatott tengerésziskolai tanulmányok után, 1843-ban tengerészkadétként egy osztrák postahajón jutott Brazíliába. Különböző hajókon szolgálva, a Karib tengertől Indiai partjaiig járta az óceánokat. Ezután fordult érdeklődése Afrika felé. 1848 és 1856 között három nagy utazást tett a mai Angola területén. Bié-i utazásán bejárta többek között a Kongó és Zambézi folyók vízgyűjtő területét, majd a Cubango folyó és Okavango mocsárvidékét. Kutatási anyagait, útleírását, az általa bejárt földekről készített térképeit hazaküldte a Magyar Tudományos Akadémiának, amely 1858-ban levelező tagjává választotta, és művét 1859-ben kiadta "Magyar László dél-afrikai utazásai" címmel. A mű rövidesen német fordításban is megjelent. Az Afrikában negyvenhat évesen elhunyt kutató emlékére szülővárosában és Dunaföldváron szobrot állítottak,  több iskola viseli nevét.
Az évforduló alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián hazai és külföldi kutatók részvételével tudományos konferenciára kerül sor, az MTA Könyvtár és Információs Központ valamint Angola budapesti nagykövetsége szervezésében. Részletek: https://konyvtar.mta.hu/
    
     Kiadó: Göncz Árpád Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.