2018. november 16., péntek 11:56

A Miniszterelnökség közleménye
    Budapest, 2018. november 16., péntek (OS) - Sem a magyar állam, sem a magyar hatóságok nem segítették Nikola Gruevskit Macedóniából való kijutásában

A sajtóban megjelent feltételezésekkel és álhírekkel ellentétben Magyarország kormánya és a magyar hatóságok semmilyen formában nem segítették Nikola Gruevski Macedóniából való kijutását. Nikola Gruevski egy magyar külképviseleten jelezte szándékát, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani. A magyar hatóságok biztonsági okokból jogszerűen tették lehetővé, hogy Nikola Gruevski -  aki 10 évig hazája miniszterelnöke volt - menekültügyi kérelmének benyújtására és meghallgatására a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal budapesti központjában kerüljön sor. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le.
A menekültügyi eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással és a nemzetközi gyakorlattal összhangban - az eljárás lezárásáig - a magyar hatóságok további tájékoztatást nem adnak. Ugyanakkor leszögezzük, hogy Nikola Gruevski  a menekültügyi eljárások jogszabályi előírásainak megfelelően jogszerűen tartózkodik Magyarországon.

Miniszterelnökség

Kiadó: Miniszterelnökség