2018. november 21., szerda 14:59

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. november 21., szerda (OS) - A Fidesz-kormány falurombolásáról - politikai alapon osztott támogatásokról

Az Orbán-kormány 2010-től ott folytatta, ahol elődeik abbahagyták: becsapták, elárulták a leszakadó vidéki térségeket, a magyar falvakat. 2010 óta az aprófafalvak helyzete tovább romlott, hiszen leépült a közösségi közlekedés, és drasztikus mértékben romlott az alsóbbrendű úthálózat állapota. Így a munkalehetőségekhez való hozzáférés is egyre kilátástalanabb lett. Miközben a kormány kilencedik éve folytatja faluromboló politikáját, 2018 őszén is csak jelszavak szintjén létezik a modern/magyar falu program, és annak finanszírozására a jövő évi költségvetésben nulla forint van. Most pedig azzal rontják tovább a kistelepülések helyzetét, hogy politikai alapon osztják, illetve utasítják el a rendkívüli támogatásra szánt, amúgy is elégtelen forrásokat.
     Az Orbán-kormány vidéket eláruló politikája megmutatkozik a kistelepülések elvándorlási adataiban, döbbenetesen rossz demográfiai mutatóiban. A Fidesz kormányzása alatt minden szempontból romlottak a leszakadó térségek kistelepüléseinek kilátásai, miközben az aprófalvak amúgy is gyenge önvédelmi képességeit csökkentették az önkormányzati jogkörök csorbításával.

Kiadó: LMP parlamenti frakciója