2018. november 28., szerda 17:23

Az Agrárminisztérium közleménye (3. rész)
    Budapest, 2018. november 28., szerda (OS) - Ígéretes kilátásai vannak a magyar agráriumnak

    Bognár Lajos főállatorvos előadásban az afrikai sertéspestissel kapcsolatban megismételte: a legfontosabb a behurcolás megakadályozása, a betegség szempontjából kockázatot jelentő területeken a járványvédelmi szabályok legmesszebbmenőbb betartása. A szakember felhívta a figyelmet arra, ha a betegség valahol felbukkan, kártalanítás csak annak jár, aki az afrikai sertéspestissel kapcsolatos bejelentési kötelezettségének eleget tesz.

Idehaza eddig 44 lőtt, illetve elhullott vaddisznóban állapították meg a betegség kórokozóját, elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Nógrád megyékben. A betegség terjedése szempontjából a legnagyobb kockázatnak a Románia felé eső területek vannak kitéve, hiszen a szomszédos országban a határ közeli régiókban vad- és házisertés állományokban is megjelent már a kór.

A betegség feltartóztatására idehaza rövidesen új intézkedéseket is tesz az állategészségügyi hatóság – tette hozzá Bognár Lajos.

     Kiadó: Agrárminisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.