2018. november 29., csütörtök 15:22

A Magyar Liberális Párt közleménye
    Budapest, 2018. november 29., csütörtök (OS) - Alaptörvény-ellenes a jobboldali sajtó totális centralizálása

Újabb szintet lépett a Fidesz pofátlansága; egy nap alatt söpörte maga alá, immár szervezetileg is a magyarországi média jelentős részét, rádiót, tévét, újságokat. A magyar sajtó nagyjából kilencven százaléka – ideértve a közterületi reklámpiacot is – a kormány, az állam kezében van, volt eddig is, a különbség mostantól az, hogy ezt nem is leplezik. Orbán végleg elérkezett arra a pontra, amikor már semmiféle látszatra nem ad. Hiába figyelmeztetett már többször is az Európai Unió és az Egyesült Államok, hogy a média bekebelezése a plurális, demokratikus élet megölésével és az illiberalizmus teljes hódításával egyenlő, a Fidesz a miniszterelnök utasításainak megfelelően foglalta el a sajtó egyre nagyobb területét.

Ma Magyarországon végképp nem beszélhetünk sajtószabadságról, a megmaradt szabad média egyik napról a másikra él, vagy az is a kormány kegyeiből létezik. Ez a helyzet nem pusztán az újságírók szabadságát korlátozza, hanem kifejezetten alaptörvény-ellenes. Megszünteti a szabad tájékozódás lehetőségét, egyoldalúan befolyásolja a közvéleményt, egyetlen demokratikus normának nem felel meg. A Magyar Liberális Párt nem csak azt várja el a Gazdasági Versenyhivataltól és a médiahatóságtól, hogy állítsa meg ezt a folyamatot, ne engedélyezze ennek a Fidesz-féle konglomerátumnak a létrejöttét, hanem az Alkotmánybíróságtól is elvárja: szerezzen érvényt a demokratikus média létezésének Magyarországon.
     Kiadó: Magyar Liberális Párt