2018. december 3., hétfő 14:30

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. december 3., hétfő (OS) -

A teljes körű vizsgálatot követően kiadott közös jelentésben a nemzetiségi biztoshelyettes az alapvető jogok biztosával egyetértésben megállapította, hogy az infrastrukturális hiányosságok a gyermeki és oktatási jogok, valamint az emberi méltósághoz fűződő alapjogok sérelmének közvetlen veszélyét idézték elő. A jelentésben megfogalmazott álláspont szerint feltételezhető, hogy – tárgyi és személyi feltételek hiányában – a nevelő-oktató tevékenységet végző tagintézmény-vezető és a pedagógusok legjobb szándéka ellenére sem biztosított a tarnazsadányi általános iskolában a minőségi oktatás, sem a különböző oktatási szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés. Ráadásul – figyelemmel az intézmény költségvetési helyzetére – az utóbbi években elmaradtak a pályázati támogatások, s így az említett személyi és tárgyi feltételek kialakításához szükséges beruházási források, valamint a lehívásukhoz szükséges kapacitások is hiányoztak.
     Az alapvető jogok biztosa és a nemzetiségi biztoshelyettes mindezek miatt az érintett és illetékes hatóságokhoz fordult, hogy saját hatáskörükben eljárva mielőbb és teljes körűen szüntessék meg a felmerült alapjogi visszásságot, azaz a rendelkezésükre álló eszközökkel, soron kívül nyújtsanak segítséget a tarnazsadányi általános iskola infrastrukturális fejlesztéséhez.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala