2018. december 3., hétfő 14:31

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (3. rész)
    Budapest, 2018. december 3., hétfő (OS) -

A rendelkezésre álló adatok, dokumentációk és a helyszíni vizsgálat tapasztalatai alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az intézménybe járó tanulók túlnyomó többsége – a község lakosságához hasonlóan – roma származású. A jelentés hangsúlyozza, hogy a minőségi nevelés-oktatás biztosítása érdekében a területi hátrányok és a roma származás alapján is elkülönülő köznevelési intézmények esetében a megfelelő infrastrukturális, valamint személyi és tárgyi feltételek megteremtése és fejlesztése a deszegregációs politika legfontosabb eszköze.
     A tarnazsadányi általános iskola felújítása jó példa arra, hogy amennyiben az alapvető jogok biztosa és a nemzetiségi biztoshelyettes közös jelentésében megállapított intézkedési javaslatokat az illetékes szervek nyitottan fogadják, térségi és intézményközi összefogással hatékonyan orvosolhatók olyan problémák is, amelyek egyébként korábban éveken át megoldatlanul maradtak.
     Mindezek fényében remélhető, hogy a tarnazsadányi oktatási intézmény esetében a cél érdekében biztosított költségvetési források gyors és szakszerű felhasználása, az épületegyüttes fejlesztése következtében az iskolában jelentős javulnak majd az oktatási feltételek, valamint a nevelés-oktatás minősége is, s így a jövőben megelőzhető lesz a tagiskolába járó tanulók lemorzsolódása és kirekesztődése.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala