2018. december 5., szerda 21:07

A Szim Salom Hitközség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. december 5., szerda (OS) - A magyar progresszív zsidóságot képviselő Szim Salom és Bét Orim Hitközségek a teljes egyházi státusz visszaállítását kérik nyílt levelükben Orbán Viktor miniszterelnöktől.

    A reformzsidóság ma Észak-Amerika és Európa vezető zsidó közösségeit alkotja. Magyarországi közösségeink szintén a Progresszív Zsidóság Világ Szövetsége (WUPJ), valamint az Európai Progresszív Zsidó Szervezet (EUPJ) megbecsült tagjai. A szocializmus elnyomó évtizedei után közösségeink együttesen élesztették újjá és viszik tovább azt a hagyományt, amely a XIX. században, a 48-as márciusi forradalmat aktívan támogató Központi Pesti Reformegylettel indult útjára, még azelőtt, hogy a Magyar Zsidó Neológia, valamint az EMIH által jogelődnek tekintett Status Quo Ante Hitközség létrejött.

Közösségeink tagjai felmenőinek nagy részét is elemésztette a Holocaust, majd a következő generációtól a szocializmus vette el a lehetőségét annak, hogy hagyományait ápolhassa. A közösségeinkhez tartozó több száz család az elmúlt mintegy három évtizedben mindennemű intézményes háttér nélkül újította meg Magyarországon azt a progresszív zsidó vonulatot, amely csak gazdagíthatja akár a magyar neológia haladó vonulatait, akár azt a nagyrészt már szekuláris magyar zsidó közösséget, amely nélkül az egykoron oly gazdag magyarországi zsidó hagyomány megőrzése a XXI. században nem lehetséges.

     Kiadó: Szim Salom Hitközség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.