2018. december 7., péntek 12:44

A Belügyminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. december 7., péntek (OS) -

        2018. december 6-7-én került megrendezésre a Bel- és Igazságügyi Tanács ülése Brüsszelben. A magyar delegációt Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára vezette a belügyi napon. Az ülésen az alábbi témákat tárgyalták meg a delegációk.
     Az Európai Határ- és Parti Őrségről szóló rendelet módosítása kapcsán Magyarország általánosságban támogatja, hogy az Ügynökség a harmadik országbeli állampolgárok visszaküldéséhez kapcsolódó technikai és műveleti segítséget nyújtson a tagállamok számára. Az együttműködés azonban nem terjedhet túl a tagállamok támogatásán, Magyarország elutasítja, hogy Brüsszel elvegye a tagállamoktól a határvédelem jogát, a Frontex nem vehet át tagállami hatáskörbe tartozó feladatokat. Fontos továbbá, hogy az új rendelet ne nehezítse vagy korlátozza a tagállamok harmadik országokkal megvalósított gyakorlati együttműködését.
     A Visszatérési Irányelv módosítására tett javaslat a Bizottság által 2018. szeptember 12-én kiadott migrációs intézkedéscsomag részét képezi.  Alapvető célja, hogy jelentősen növelje az illegális migránsok visszatérésének számát, valamint egy hatékonyabb európai visszatérési politikára irányuló javaslatot terjesszen elő. Magyarország alapvetően egyetért a módosításokkal, néhány ponttal kapcsolatban látjuk szükségét további egyeztetésnek.

     Kiadó: Belügyminisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.