2018. december 7., péntek 13:51

Az Alapítvány a Népirtás és Tömeges Atrocitások Nemzetközi Megelőzéséért közleménye
    Budapest, 2018. december 7., péntek (OS) - A Budapesti Központ a Tömeges Atrocitások Megelőzéséért felhívása az ENSZ-hez és az EU-hoz

        A Budapesti Központ a Tömeges Atrocitások Megelőzéséért Nyilatkozatot tett közzé a Népirtás Bűntettének Megelőzéséről és Megbüntetéséről Szóló ENSZ Egyezmény Elfogadásának 70. évfordulója alkalmából.
     A szervezet felkéri az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjait, az ENSZ főtitkárát, az ENSZ Népirtás Megelőzésével és a Védelmi Felelősséggel foglalkozó hivatalát, hogy élve az évforduló nyújtotta alkalommal indítsanak el egy olyan konzultációs folyamatot, amelynek célja a nemzetközi közösség cselekvőképtelensége okainak leküzdése, az áldozatok fokozott védelme, a megelőzés hatékonyságának fokozása és a felelősök elszámoltathatóságának javítása. Felhívja továbbá az Európai Uniót és partnereit, hogy támogassák a kezdeményezést és végrehajtását.
     A dokumentum áttekinti az egyezmény végrehajtása érdekében tett eddigi erőfeszítések mérföldköveit, egyúttal megállapítja, hogy a geopolitikai rivalizálás, az állami szuverenitás megvédése és a be nem avatkozás elve gyakran vált hivatkozási alappá a diktátorok és a szélsőségesek felelősségének elkenése érdekében, továbbá a jogi normákba való erőszakolt kapaszkodás, a joghézagok, vagy a nemzeti és az egyetemes értékek közötti ellentmondás gyakran szolgált a nemzetközi cselekvésképtelenség indokaként.
     A Nyilatkozat teljes szövege és az évforduló kapcsán tervezett rendezvény részletei a szervezet honlapján olvashatók.


     Kiadó: Alapítvány a Népirtás és Tömeges Atrocitások Nemzetközi Megelőzéséért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.