2018. december 7., péntek 20:14

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye
    Budapest, 2018. december 7., péntek (OS) - Közel százezer cégkapu hányzik!

    A cégkapu a modern ügyintézéshez egy jó eszköz lenne, ha kész lenne.

Sajnos a hiányos és logikátlan funkciók a használat közben is csak lassan fejlődnek. A cégkapuk nem jönnek létre a cégek alapításakor, a regisztráció és a módosítás - főleg a külföldi ügyvezetők esetén - jogilag erősen kifogásolható. Archívum nincs, az ügykezelői státusz lényegében nem is korlátozható. Így nem csoda, hogy a vállalkozások körében - az Opten adatai szerint - a cégkapuk 11 százaléka egyszerűen hiányzik. Az MKOE becslése szerint a civil szervezetek között még nagyobb az arány, így közel százezer cégkapu hiányzik!

A NAV csatlakozik utoljára a cégkapuhoz 2019-től, valamilyen rejtélyes okból a Belügyminisztérium döntéshozói abban érdekeltek, hogy a korábbi meghatalmazottak elveszítsék az adóhatóságnál regisztrált jogosultságukat. A Pénzügyminisztérium vonakodik saját kormányrendeleti előírásra javaslatot tenni, amely biztosítana egy jó hosszú (7-8 éves) átemeneti időszakot, inkább jogértelmezéssel tömné be a jogalkotási rést.

Eközben az ügyintézésben leginkább érdekelt könyvelők folyamatosan tárják fel a működési hibákat. Legutóbb például kiderült, hogy ugyanazon cég két adószámon futhatott a cégkapun. Aggasztó, hogy minden kormányzati szereplő magától értetendőnek gondolja a könyvelők ingyenes többletterhelését, miközben az ügyvezetők között elképesztő szinten van az informatikai analfabétizmus.

A cégkapu kapcsán sürgős kormányzati intézkedésre van szükség!

     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.