2018. december 14., péntek 09:34

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2018. december 14., péntek (OS) - A Változó Világ Mozgalom (VVM) fontosnak tartja az EU keleti bővítésének dilemmáinak nyílt megvitatását.

Még megoldatlan a Nyugat-Balkán helyzete, különösen bonyolult Makedónia és Koszovó gordiuszi csomója. Remélhetjük, hogy az európai integráció egy sor problémát megold majd, de megfontolandó az is, hogy ez a régió legyen az a kivétel, amikor a nemzetköziség hozzányúl a határokhoz.
     Az igazi kihívások keletebbre vannak: Törökország, Grúzia, Örményország csatlakozása az Unióhoz évtizedek óta napirenden van, de ma is inkább illúziónak tűnik, ami sokaknak meg is felel. Igaz, hogy a felsorolt országok nem tekinthetők szerves folytatása annak, ami jellemzi a mostani Uniót, ugyanakkor semmilyen valós érv nincs kirekesztésük mellett. Ebben a témában felhozni a vallási szempontokat, az európai alapértékek elárulása, új vallásháborúk magvainak az elültetése. Nem az idegenhitűek távoltartásán kellene fáradozni, hanem a szekularizáció erősítésén.
     Még izgalmasabb kérdés a még keletibb régió, egyáltalán annak végig gondolása, hol kellene meghúzni az unió keleti bővítés végső határát. Itt figyelemre veendő körülmény lehetne a Római birodalom kiterjedése. Végül is jogos lenne magunkban annak örökösét látni, és büszkék is lehetünk erre. Ezen a nyomvonalon haladva a történelmi Levan és Izrael európai integrációja is napirendre tűzhető. Ami ma reálisan nézve talán az egyetlen módja annak, hogy béke legyen azon a földön.

Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány