2018. december 14., péntek 11:39

Az Állami Számvevőszék közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. december 14., péntek (OS) - Az ÁSZ tájékoztatása a Momentum és a Párbeszéd ellenőrzéséről

        Minden közpénzt használó szervezet felé – így pártok felé is – elvárás az átláthatóság és elszámoltathatóság biztosítása. Kiemelt közérdek, hogy a döntő mértékben közpénzekből működő pártok gazdálkodása példamutató legyen.
     A 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése – közte a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt ellenőrzése – jelenleg folyamatban van. Az ÁSZ 2018. október 4-én közölte, hogy hét jelölőszervezetnél lezárta a kampánypénzek ellenőrzéséhez kapcsolódó adatbekérést és a Párbeszéd Magyarországért Párt, illetve a Momentum Mozgalom nem teljesítették a számvevőszéki törvényben előírt közreműködési kötelezettségüket. A két párt a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére nem voltak elérhető, nem reagáltak az ÁSZ megkereséseire, ezért az ÁSZ október 4-én – a vonatkozó törvényi előírás alapján – kezdeményezte a költségvetési támogatásuk felfüggesztését. Ez az intézkedés mindkét párt esetében hatályban van.
     Az ÁSZ leszögezi: Az ellenőrzött szervezetek részére megküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások nem nyilvánosak, azokat kizárólag az ÁSZ jogosult nyilvánosságra hozni. Az ÁSZ jelentéstervezetében lévő megállapítások nyilvánossá tétele – idézése – jogosulatlan adatkezelést valósít meg, ezért az ÁSZ a jogállam védelme érdekében a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul.


     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.