2018. december 15., szombat 15:29

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet közleménye
    Budapest, 2018. december 15., szombat (OS) - Nyugalmat a vadnak – a saját érdekünkben is! | Drónnal készült videofelvételt tett közzé a világhálón a napokban egy videós, amelyen több száz szarvasból álló csapat látható. Az állatok több mezőgazdasági táblán, utakon átvágva menekülnek. Mivel a fokozott balesetveszélyt is okozó jelenség kiváltó oka kizárólag a vadállomány zavarása – talán pontosan a drón – lehet, az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Mályi Természetvédelmi Egyesület közös közleményben hívja fel a figyelmet a vad nyugalmának fontosságára, annak biztosítására.

A szarvas természetes viselkedése, hogy a téli időszakban csapatokba áll, ezzel együtt az ekkora csapatok általában zavarás esetén verődnek össze. A vad normális esetben nem mozog nappal, így a felvételen – és az elmúlt években napvilágot látott, hasonló videókon is – a jelenség oka egyértelműn valamiféle emberi zavaró tényezőben keresendő.

Könnyen belátható, hogy egy ekkora, száz kilogramm feletti testtömegű egyedekből álló csapat komoly balesetveszélyt jelent, különösen a téli útviszonyok mellett. Ezért arra kérünk minden felelős természetjárót, természetfotóst, videóst, hogy tartsa szem előtt a vadállomány nyugalmát és az autósok biztonságát, ne zavarja a vadon élő állatokat sem drónnal, sem azzal, hogy megpróbálja megközelíteni azokat!

Kiadó: Országos Magyar Vadászati Védegylet