2019. január 8., kedd 14:59

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2019. január 8., kedd (OS) - A DK elítéli az Orbán-kormány politikai indíttatású antiszemitizmusát

        Szakály Sándor, a kormányzati Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a Magyar Hírlapnak adott interjújában több elfogadhatatlan kijelentést tett a zsidótörvényekkel kapcsolatban. Azt állította, hogy az 1920. évi numerus clausus nem közvetlenül a zsidóság kizárását jelentette a felsőoktatásból, csupán a nemzetiségi lakossági arány betartását tartotta szem előtt. Ez nyilvánvalóan a történeti tények elferdítése. Szakály szerint túlzás zsidótörvényekről beszélni, a numerus clausus nem jogfosztás, hanem jogkorlátozás volt.
     Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az adófizetők által pénzelt VERITAS Intézet főigazgatója ismét megkísérli a magyar társadalomnak a zsidóüldözésben játszott szerepének, és az azért viselt felelősségének relativizálását. A miniszterelnök az antiszemitizmussal kapcsolatban ugyan büszkén emlegeti a zéró toleranciát, de a kormány olyan intézményeket hoz létre és támogat, melyek tagadják a két világháború közötti nyilvánvaló antiszemita törvényeket. A DK megvetéssel utasítja el az Orbán-kormány politikai indíttatású antiszemitizmusát. Szégyenletesnek tartjuk, hogy a kormány kiáll egy nyíltan antiszemita nézeteket hirdető intézmény mellett. Az illetékes minisztert felszólítjuk, hogy határolódjon el a kijelentésektől, azonnali hatállyal mentse fel Szakály Sándort, és vizsgálja felül a Veritas Intézet működését.

Niedermüller Péter, a DK EP képviselője, alelnöke


     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.