2019. január 11., péntek 20:16

Az Állami Számvevőszék közleménye
    Budapest, 2019. január 11., péntek (OS) - Az ÁSZ tájékoztatása az április 8-i országgyűlési választáson egy százalék alatti eredményt elért jelölőszervezetekre vonatkozó törvényi előírásokról

    A kampánytörvény előírásai szerint az Állami Számvevőszék a 2018. április 8-i országgyűlési választást követő egy éven belül ellenőrzi a jelöltek és jelölőszervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását. Az ÁSZ a hatályos törvényi előírás alapján választáson indult és azon mandátumhoz jutott jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elért jelölőszervezetek elszámolásait ellenőrzi.

A törvényi előírás szerint az egyéb jelöltek és jelölő szervezetek tekintetében az ÁSZ más jelölt vagy jelölő szervezet kérelmére végez ellenőrzést. A vonatkozó törvényi előírás szerint az ellenőrzés iránti kérelmet az országgyűlési képviselők választását követő három hónapon belül – tehát 2018. július 8-ig – lehetett benyújtani bizonyítási indítvány csatolásával. Az Állami Számvevőszékhez a törvényben meghatározott határidőig nem érkezett az ellenőrzés iránti kérelem.

Az április 8-i választáson egy százalék alatti listás eredményt elért jelölőszervezetek a vonatkozó törvényi előírás alapján a kampánytámogatást teljes egészében kötelesek visszafizetni a Magyar Államkincstárnak. Ebből kifolyólag a vonatkozó törvényi előírás alapján ezen jelölőszervezetek esetében az Állami Számvevőszéknek nincs ellenőrzési feladata, valamint a visszafizetés érvényesítésében, behajtásában az ÁSZ nem illetékes.

     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.