2019. január 17., csütörtök 13:10

A Magyar Művészeti Akadémia Titkárságának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. január 17., csütörtök (OS) - A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara a Magyar Művészeti Akadémiával közösen indított zenepedagógiai kutatást.

A felmérés az Észak-Alföld régióban kezdődik, a három megye (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok) különböző településtípusain, megyeszékhelyek, városok és községek különböző fenntartók által működtetett általános iskoláiban. Az érintett intézmények alsó és felső tagozatait is bevonják a vizsgálatba, ami 2019. január végén – február elején kezdődik. Az adatgyűjtés a tervek szerint májusban fejeződik be, a kiértékelés, az eredmények publikálása pedig jövőre várható. Ezt követően az egész országra kiterjesztik majd a kutatást.
     Mivel a vizsgálat több művészeti ág helyzetének feltárására terjed ki, különböző zenei ágazatok képviselői, pszichológusok, szociológusok, andragógusok és statisztikusok is részt vesznek benne a Debreceni Egyetem több karáról, illetve a Magyar Művészeti Akadémia is delegált tagot a kutatócsoportba. A szakemberek célja objektív képet adni arról, a művészeti nevelés hogyan járul hozzá a tanulók kulturális attitűdjének kialakulásához, a magas kultúra értékeinek megismeréséhez, egy művelt, empatikus, magas érzelmi intelligenciával rendelkező ifjúság neveléséhez.

Kiadó: Magyar Művészeti Akadémia Titkársága