2019. január 30., szerda 16:57

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. január 30., szerda (OS) - A Családok Évének nyilvánvaló kudarca: kevesebb gyermek születik itthon -

A legfrissebb statisztikák szerint 2018 januárja és novembere között 1408-cal kevesebb gyermek született Magyarországon, mint 2017 azonos időszakában. A közel 2 százalékos csökkenés egyértelműen bizonyítja, hogy a Fidesz családpolitikája kudarcot vallott.

A kizárólag a gazdag, felsőosztálybeli családokat támogató kormányzati politika nyilvánvalóan megbukott. Ma a fiatalok nem jutnak lakáshoz és nem bízhatnak abban, hogy gyermeküket tisztességesen fel tudják nevelni, ezért nem születnek meg a kívánt és tervezett gyermekek.

Az LMP szerint radikálisan bővíteni kell a családtámogatási rendszert úgy, hogy minden családot és minden gyermeket egyaránt támogassunk, különös tekintettel a leginkább rászoruló családokra. Éppen ezért kiemelten támogatnánk az egyre nagyobb számú egyszülős családokat, kibővítenénk a csok-ot úgy, hogy már egy gyermek esetén is érezhető támogatást jelentsen. Jelentősen meg kell emelni a tíz éve változatlan családi pótlék összegét. Bővíteni kell a bölcsődei és óvodai férőhelyeket és minél rugalmasabban kell kialakítani a napközbeni gyermekellátást.

A népességfogyás és a kivándorlás közösen nemzeti tragédiával fenyegeti Magyarországot. Ez egy valódi krízishelyzet, a magyar kormány pedig kilenc éve az álmegoldásoknál tovább nem jutott.
     Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)