2019. január 31., csütörtök 09:57

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2019. január 31., csütörtök (OS) - Mellékvonalak felszámolása: a Fidesz újabb falurombolási programja -

Sajtóértesülések szerint a Fidesz-kormány tizennégy vasúti vonalszakaszt számolna fel. Az LMP álláspontja szerint ez a fideszes totális falurombolási program végrehajtása.

A magyar vidék számára kiemelkedő fontossággal bíró vasúti mellékvonalak felszámolása tökéletesen beleillene abba a romboló politikába, amit a Fidesz az elmúlt 9 évben folytat. Az Orbán-kormány 2010-től ugyanis ott folytatta, ahol elődeik abbahagyták: becsapták, elárulták a leszakadó vidéki térségeket, a magyar falvakat. 2010 óta a kistelepülések helyzete tovább romlott, hiszen leépült a közösségi közlekedés, és drasztikus mértékben romlott az alsóbbrendű úthálózat állapota. Miközben a hazai közlekedési ágazat ma az összeomlás szélén áll, az évszázad második legrosszabb beruházására viszont százmilliárdokat költene a kormány. A Budapest-Belgrád vasúti projekt várhatóan soha nem fog megtérülni, a fenntarthatósága is kérdéses. A projekt a jelek szerint ráadásul 100 % Made in China lesz. Ezt jelenti ma a Fidesz közlekedéspolitikája.

Az LMP követeli, hogy a kormány haladéktalanul adjon választ: valóban tervezik-e a mellékvonalak felszámolását. Amennyiben igen, az LMP felszólítja a kormányt, hogy a terveket haladéktalanul vonják vissza, a nyilvánvalóan alkalmatlan miniszter pedig mondjon le.

Keresztes László Lóránt,
az LMP társelnöke