2019. február 1., péntek 11:23

A Jobbik Magyarországért Mozgalom közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. február 1., péntek (OS) - Közigazgatási bíróságok - közös ellenzéki beadvány az Alkotmánybírósághoz

Az ellenzéki pártok kidolgozták a közigazgatási bíróságokkal kapcsolatos, botrányos módon elfogadott törvények alkotmánybírósági normakontroll-beadványát. A közös indítványt - amelyet több független képviselő is támogatott aláírásával - a napokban eljuttatjuk a taláros testületnek.

Azt kértük az Alkotmánybíróságtól, állapítsa meg, hogy a közigazgatási bíróságokról, valamint annak hatálybalépéséről és átmeneti szabályairól szóló törvények egyes rendelkezései ellentétesek az Alaptörvénnyel és ezért azokat visszamenőlegesen semmisítse meg. Ugyan a közigazgatási bíróságok felállításával kapcsolatos jogszabály csak  2020. január elsején lép hatályba, elfogadását nem előzte meg széleskörű szakmai előkészítés. Az új törvény értelmében sérülne a hatalmi ágak megosztásának elve, hiszen az igazságügyi  miniszter gyakorolná mindazokat a jogokat, amelyek következtében a közigazgatási bíróságok működhetnek. E bíróságok függetlensége és pártatlansága is veszélybe  kerül, mivel a bírák kinevezése és leváltása a miniszter kizárólagos jogkörébe tartozik.

Kiadó: Jobbik Magyarországért Mozgalom