2019. február 1., péntek 13:10

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. február 1., péntek (OS) - Az ombudsman és helyettese a hulladékszállítás számlázásának problémáiról

    Jelentős késéssel és közel egyszerre érkeztek meg Geszten a 2017-es évre vonatkozó szemétszállítási díj számlák, ezek kifizetése aránytalan terhet jelent a településen élőknek – panaszolta egy beadvány szerzője az ombudsmannak. Az alapvető jogok biztosa és a környezeti ügyek vizsgálatában is illetékes helyettese közös jelentésben emlékeztetett arra, hogy a hatályos jogszabály szerint az ingatlanhasználónak joga van negyedévente megkapni a számláját. Bár a számlakibocsájtó a szolgáltatóval folyó egyeztetés nehézségeit hozta fel magyarázatként, ez nem indokolhatja a késedelmet.
A jelenlegi hulladékkezelési közszolgáltatás rendszerében más viszi el a hulladékot és más adja ki a számlát. Székely László ombudsman és helyettese, Bándi Gyula ezért közös vizsgálatában tájékoztatást kért a számlakibocsájtó Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től (NHKV Zrt.) és a hulladékkezelési közszolgáltatást, vagyis a szemétszállítást végző cégtől.
A NHKV Zrt. a számlázás elmaradásának okát azzal magyarázta, hogy a hulladékot elszállító vállalkozástól nem kapta meg a megfelelő adatokat. Az ombudsman és helyettese ezzel szemben azt emelte ki, hogy a számla kibocsátása nem joga, hanem kötelezettsége az NHKV Zrt.-nek.
    
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.