2019. február 1., péntek 14:55

Az Állami Számvevőszék közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. február 1., péntek (OS) - Az Állami Számvevőszék megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a Jobbik elnöke – aki nem mellékesen az Országgyűlés alelnöke –, valamint a párt parlamenti frakciója politikai nyomásgyakorlással próbálja befolyásolni az Országgyűlés független pénzügyi-gazdasági ellenőrző szervének, törvényi előírások alapján végzett ellenőrzési tevékenységét. Az ÁSZ javasolja Sneider Tamásnak, hogy az Állami Számvevőszék rágalmazása, valamint a közvélemény folyamatos félrevezetése helyett, vállalja a felelősséget az ÁSZ által megállapított, teljesen nyilvánvaló szabálytalanságokért.

    Az Állami Számvevőszék a 2018. évi országgyűlés választás kampánypénzeinek ellenőrzése során feltárta, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom tiltott támogatást használt fel kampánya finanszírozására. A Jobbik elnöke az ÁSZ jelentéstervezetére megküldött észrevételében sem tudta megalapozottan cáfolni az ÁSZ tényeken alapuló megállapításait. A Jobbik mai sajtótájékoztatóján elhangzottak pedig nem felelnek meg a valóságnak.

Az Állami Számvevőszék a kampánykiadások forrásainak ellenőrzését a Jobbik Magyarországért Mozgalomnál a jelentés "Az ellenőrzés hatóköre és módszerei" fejezetében bemutatott módon, tételes ellenőrzéssel végezte. Az ÁSZ a tételes ellenőrzéshez bekérte a Jobbiktól az előző évi forrást (maradvány) alátámasztó dokumentumokat. A párt által megküldött – illetve az észrevételezés időszakában benyújtott – dokumentumok azonban nem támasztották alá a Jobbik elszámolásában megjelölt maradvány összegét.

     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.