2019. február 1., péntek 14:55

Az Állami Számvevőszék közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. február 1., péntek (OS) -

    Ez alapján az ÁSZ megállapította, hogy a Jobbik az elszámolásában a bevételek között saját forrásként feltüntetett 171,0 millió Ft-ból 52,1 millió Ft-ot a számviteli törvényt megsértve bizonylattal nem támasztott alá. Mindez azt jelenti, hogy a Jobbik 52,1 millió Ft kampánykiadás forrását nem igazolta.

Az észrevételében a Jobbik nem cáfolta, hanem megerősítette, hogy 84,3 millió Ft összegben hitel megnevezéssel tartozásokat és szállítói kötelezettségeket jelölt meg az elszámolásában. Mivel ezek nem valós bevételek, ebből a tartozások és szállítói kötelezettségek nem rendezhetők, így nem képezhették a választási kampányra fordított kiadásainak forrását.

Előírás, hogy a kampányra fordított forrásokat a pártok kizárólag az 50 napos kampányidőszakban (2018. február 17.-április 8.) használhatják fel. Ez azt jelenti, hogy a választás időpontjáig minden megrendelést, vagy szolgáltatást pénzügyileg teljesíteni kellett, tehát ki is kellett fizetni. 84,3 millió Ft esetében a Jobbik ezt nem igazolta, továbbá Sneider Tamás mai sajtótájékoztatóján maga is elismerte, hogy ennek a kiadásnak nem volt meg a bevétele.

Mindez azt jelenti, hogy Jobbik 84,3 millió Ft összegben olyan forrást használt fel a kampányában, ami a kampányidőszakban nyilvánvalóan nem állt rendelkezésére, így tiltott nem pénzbeli, vagyoni támogatáshoz jutott.

     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.