2019. február 4., hétfő 09:19

Az Állami Számvevőszék közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. február 4., hétfő (OS) -

    Az ÁSZ már a DK 2013-2014. évekre vonatkozó, 2016. augusztus 24-én lezárt ellenőrzése során szabálytalanságokat tárt fel. Az ÁSZ megállapította, hogy a DK 2013. évi beszámolója és a 2014. évi pénzügyi kimutatása nem felelt meg a törvényi előírásoknak, mivel figyelmen kívül hagyták a számviteli törvényben rögzített valódiság és teljesség alapelvet. A beszámoló és a pénzügyi kimutatás adatai teljes körűen nem egyeztek meg a főkönyvi nyilvántartás adataival, a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások értékeléséről és a bevételek közötti kimutatásról nem gondoskodtak. Az ÁSZ megállapította, hogy 2013-2014-ben a DK könyvvezetése és gazdálkodása nem felelt meg a törvényi előírásoknak.

Az ÁSZ 2018. január 9-én fejezte be a DK 2015-2016. évekre vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a DK nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki gazdálkodásának szabályozási környezetét, nem teremtette meg a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait, pénzügyi kimutatásai nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak. A könyvvezetése és gazdálkodása során a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és belső előírásokat nem tartotta be. Az ÁSZ feltárta, hogy a DK működéséhez a jogszabályt megsértve tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el. A feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében a DK elnöke megküldte intézkedési tervét az ÁSZ részére, amelyben vállalta, hogy a jövőben a párt betartja a gazdálkodására vonatkozó törvényi előírásokat.

     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.