2019. február 4., hétfő 09:20

Az Állami Számvevőszék közleménye (3. rész)
    Budapest, 2019. február 4., hétfő (OS) -

    Az ÁSZ 2019. január 31-én zárta le a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a DK a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel. A párt a számviteli törvény és a kampánytörvény előírásai ellenére nyilvántartási rendszerét nem részletezte tovább oly módon, hogy abból a kampánytámogatás szabályszerű felhasználását igazoló adatok rendelkezésre álljanak. Az ÁSZ azt is feltárta, hogy a párttörvény előírását megszegve – jogi személytől kölcsönszerződés alapján – nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként a piaci ár alatt vett igénybe szolgáltatást, 430 ezer Ft kamatkülönbözetként tiltott támogatást fogadott el.

Az ÁSZ határozottan visszautasítja a DK folyamatos vádaskodásait, amellyel a párt nyilvánvalóan a saját törvénysértéseit, szabálytalanságait próbája elfedni, valamint ki akarja vonni magát az ÁSZ törvényi előírások alapján végzett ellenőrzései alól. A DK az elmúlt bő egy évben a jogállami kereteket megsértve számos alkalommal próbálta politikai nyomásgyakorlással befolyásolni az Országgyűlés független pénzügyi-gazdasági ellenőrző szervének törvényi előírások alapján végzett ellenőrzési tevékenységét, valamint több esetben intézett durva, személyeskedő támadást az ÁSZ elnöke ellen. Emlékezetes: 2018 novemberében a DK irodáiban történt tűzeset után is a párt a Számvevőszéket kezdte rágalmazni, és azt közölte "ellent fog állni" az ÁSZ ellenőrzésének, a hatályos magyar törvényeknek.

     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.