2019. február 6., szerda 12:52

A Joint Venture Szövetség közleménye (4. rész)
    Budapest, 2019. február 6., szerda (OS) -

    A Graboplastnál 3 éves stratégiai terveket dolgoznak ki, ahol az egyes K+F projektekről döntenek, piaci és műszaki információk alapján. Mészáros Zoltán kihangsúlyozta, hogy a pályázatoknál különösen nehéz, hogy minden beszerzésre három független ajánlatot kell beszerezni, ami bizonyos termékek esetében szinte lehetetlen. A sikeres pályázathoz érdemes tapasztalt tanácsadót megbízni, aki a végrehajtásban is aktívan részt tud venni – tanácsolta a K+F igazgató. Január 1-jével módosult az innovációs törvény és a felsőoktatási törvény, ami új kihívásokat és egyben lehetőségeket jelent a költségvetési kutatóhelyek, az egyetemek és a cégek számára – mondta Dr. Lukácsi Péter ügyvéd, az SBGK Ügyvédi Iroda partnere; egyetemi adjunktus az ELTE Polgári Jogi Tanszékén, a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület (MIE) alelnöke.
Január 1-je előtt a felsőoktatási törvény szerint, ha a felsőoktatási intézmény vagyont szerzett, annak tulajdonjoga, jogosultsága az államot illette meg, az egyetemmel vagyonkezelői szerződést kötött az állam. Ezzel egyező szabályt tartalmazott az innovációs törvény a szellemi alkotáshoz fűződő jogok tekintetében a központi költségvetési kutatóhelyekkel kapcsolatban. Ez adott esetben jogi bizonytalanságot jelentett, a hasznosítani kívánó ipari partnerekkel való együttműködést is nehezítette, akadályozta. A törvény módosítását indokolta az is, hogy a kutatási eredmények hasznosítása nagyobb prioritás, mint a szellemi alkotások állami vagyonkörben tartása.
     Kiadó: Joint Venture Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.