2019. február 6., szerda 13:39

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. február 6., szerda (OS) - Zöld utat kap a sárga német rendszám! Az országos rendőrfőkapitány egyetért az ombudsman felkérésével   A jövőben nem bírságolják az ideiglenes német rendszámmal Magyarországra hozott gépjárművek vezetőit. Az országos rendőrfőkapitány egyetért az alapvető jogok biztosának álláspontjával, amely a Kúria közigazgatási elvi határozata alapján jogszerűtlennek tartja az öt napig érvényes ideiglenes német rendszámmal Magyarországon közlekedők rendőri bírságolását, a forgalmi engedély és a rendszám elvételét.

Egy panaszos 2018-ban Németországban vásárolt egy kisbuszt a magyar cége részére. A gépjármű hazaszállításához a német hatóságoktól beszerzett egy ideiglenes rendszámot (német nevén: Kurzzeitkennzeichen). Az ilyen, sárga ideiglenes rendszámot viselő járművét Tatabánya térségében megállították a rendőrök, elvették a forgalmi engedélyét és a rendszámot, ezen kívül 15.000 Ft helyszíni bírságot is kiszabtak.

Az alapvető jogok biztosa, Székely László megkereste a rendőrség vezetését, amely válaszában arra hivatkozott, hogy a jármű forgalmi engedélye nem felelt meg a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezmény előírásaiban foglaltaknak. Ezen felül a rendőrség álláspontja szerint az 5 napra érvényes németországi ideiglenes rendszámot csak a Német Szövetségi Köztársaság területén lehet jogszerűen használni, annak magyarországi használata szabálysértést valósít meg.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala