2019. február 8., péntek 17:31

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. február 8., péntek (OS) - Plenáris ülést tartott az Energetikai Innovációs Tanács

        A fejlődés további fontos iránya lehet a smart home megoldások elterjesztése, az egyszerre energiatermelő és -fogyasztó (ún. prosumer) szemlélet kialakulásának elősegítése, az összetett, fogyasztó oldali "rugalmassági termékek" használatának ösztönzése. Fokozott érdeklődés mutatkozott az energiafogyasztást optimalizáló modern szolgáltatási csomagok, továbbá az elektromobilitás és - az okos közvilágítás, a szenzorokon, mérőkön alapuló egyéb okos szolgáltatások, valamint a városi szintű energiamenedzsment elemeit ötvöző - smart city koncepció iránt.
     Az energiahatékonyság területén a felszólalók elsősorban az épületenergetikai minőségtanúsítások ingatlanpiaci hirdetésekben történő kötelező megjelentetését és érthetőbbé tételét szorgalmazták. Elhangzottak javaslatok az energetikai auditok minőségével és elterjedtebb nagyvállalati használatával, az energiahatékonysági beruházások hatékonyabb ösztönzésével kapcsolatban is.
     Kiderült, hogy a nukleáris innováció egyik iránya az atomerőmű terheléskövető szabályozása lehet, emellett az atomerőmű hőenergiájának hasznosításában is vannak kiaknázatlan lehetőségek. Jelentős és exportképes innovációs potenciál van a fűtőelem és a szerkezeti anyagok, technológiák vizsgálatával foglalkozó kutató laboratóriumok, illetve egy nukleáris képzési és gyakorló központ létrehozásában. Ezek az új paksi atomerőművi blokkok hazai beszállítóinak, és a jövő - akár külföldről érkező - nukleáris szakembereinek felkészítését is támogathatják.

     Kiadó: Innovációs és technológiai Minisztérium
         Kommunikációs Főosztály

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.