2019. február 11., hétfő 09:43

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. február 11., hétfő (OS) -

        Sajnos egyáltalán nem ezt látjuk. Gyógyszerekkel tompított, csendes embereket látunk, akik többnyire kába ájulatban töltik napjaikat. Csendben vannak, nem zavarják a környezetüket, ahogy azt esetleg előtte tették, és talán őket magukat sem zavarja a saját mentális kínjuk – mert nem érzékelnek belőle szinte semmit, ahogyan az őket körülvevő világból sem sokat. Telnek a napok anélkül, hogy valódi problémájuk igazi okával bárki foglalkozna.
     Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű nemzetközi emberjogi szervezet – amely kifejezetten annak szenteli tevékenységét, hogy a pszichiátriákon történő jogsértéseket, visszásságokat feltárja – tapasztalatai szerint napjaink pszichiátriai rendszerének nem csak a kényszer, a betegjogok elhanyagolása, a megalázó bánásmód jellegzetes és gyakori velejárója, hanem az is, hogy a pszichiátriákon nyújtott kezelések – amelyek legtöbbször kimerülnek az erős tudattompító gyógyszerezésben – nem jelentenek valódi gyógymódot azok számára, akik mentális nehézséggel küzdenek, és emiatt fokozottan szükségük lenne a hozzáértő segítségre és emberi bánásmódra.
     A betegek világnapján a szervezet magyarországi csoportja kifejezi azzal kapcsolatos bizakodását, hogy a helyzet minél hamarabb változni fog, és az elmeegészségügy előbb-utóbb valódi egészségügyet fog jelenteni. Ez persze magától nem fog megtörténni; sok még a tennivaló, hogy tényleg így legyen.

     Kiadó: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.