2019. február 11., hétfő 10:32

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének közleménye
    Budapest, 2019. február 11., hétfő (OS) - Követeljük a Magyar Tudományos Akadémia autonómiájának tiszteletben tartását, a kutatóhálózat fenntartását, a finanszírozás helyreállítását, a kutatások zavartalanságának biztosítását!

        A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) elnöksége mély felháborodását fejezi ki, amiért Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elvonta a Magyar Tudományos Akadémiától kutatóintézeteinek állami támogatását. A kormány érdemi egyeztetés nélkül, a törvényeket felülírva tartja vissza a jogosan járó pénzeszközöket. Ezen intézkedést nyílt politikai támadásnak, zsarolásnak tartjuk, amely bizonytalanságot kelt a dolgozókban, ellehetetleníti a hosszú távú kutatói tevékenységet és a normális működést.
Szolidaritásunkat fejezzük ki az MTA elnökségével és a kutatóintézetek munkatársaival. Elutasítjuk a tudományos élet szervezeti átalakításának tervezetét, szakszerűtlen és kidolgozatlan pályázati rendszerét, követeljük annak azonnali felfüggesztését, teljes visszavonását!
     Tiltakozunk a meggondolatlan, irracionális lépések, az MTA kutatóintézet-hálózat szétverése, egyes intézetek megszüntetése ellen. Ezeket a magyar tudományosság jövőjét veszélyeztető intézkedéseknek tekintjük. Kifogásoljuk az egyeztetések elmaradását, az átalakítás mikéntjét és a jogsértő eljárásokat!
     Követeljük az MTA és általában a tudomány autonómiájának Alaptörvényben is garantált biztosítását, a kutatóhálózat megfelelő finanszírozását, a dolgozók egzisztenciális biztonságának helyreállítását!

FDSZ Elnöksége


     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.