2019. február 12., kedd 10:24

A Fortissimi (Legbátrabbak) Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. február 12., kedd (OS) -

    Bajánsenye Önkormányzatának különdíját Pintér Lelle Boróka, a szlovéniai Hodos községét Pongrácz Mónika, Kercaszomorét Cseke Sándor és Őriszentpéter városét Jánosi Zsuzsanna érdemelte ki. Az Őrségi Nemzeti Park különdíját Soós Zsombornak ítélte oda a zsűri, a Kerkabarka Színjátszó Társulatét Benko Eva Marijának.

A verseny után a szomoróci haranglábnál koszorúzást tartottak. Bence Lajos idézte fel a trianoni békeszerződés aláírása után a szerb megszállók ellen fegyvert fogó szomoróci férfiak és kercai katonák bátorságát. Innen a szlovéniai Domonkosfára vonultak át az ünneplők, ahol a községi magyar nemzeti önkormányzat vendégeként, helybéliekkel együtt követték figyelemmel a Kercaszomor Értéktára könyvsorozat első két kötetének bemutatóját.

Kapornaky Sándor kercaszomori polgármester köszöntő szavai után a 85 éves Pongrácz Dániel mérnök idézte fel családja határszéli kálváriáját, és a száz éve megszállt Domonkosfán meghatottan fejezte ki örömét, hogy a rendezvényen újra találkozhatott hajdani (1941–43) kisiskolás társával. A Kapornaky Gyula válogatott verseit tartalmazó második kötetet Soós Kálmán sorozatszerkesztő mutatta be, miközben a versmondó verseny győztesei tolmácsolták a költeményeket. A műsor zárásaként Szabó András előadóművész Közös kincs címmel tartott pompás irodalomórát a száz éve elszakított nemzettestek magyar irodalmából.
A Communitas Fortissima emlékünnepen részt vett a Legbátrabb Város, Balassagyarmat küldöttsége Medvácz Lajos polgármester vezetésével.  

     Kiadó: Fortissimi (Legbátrabbak) Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.