2019. február 12., kedd 14:01

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. február 12., kedd (OS) - A kórházi ellátásra szoruló gyermekeket kísérő szülők benntartózkodásának lehetősége: a biztos ajánlásai nyomán a minisztérium komoly változtatásokat ígért

    Megkezdődött a felnőtt korú kísérők kórházi benntartózkodására vonatkozó szabályok és a finanszírozási háttér felülvizsgálata. A gyermekeket kezelő kórházak házirendjei is módosulhatnak: nem lesz díjfizetéshez köthető a benntartózkodás lehetősége. Ezt válaszolta Székely László ombudsman javaslataira az egészségügyért felelős államtitkár. Az alapjogi biztos üdvözölte a kezdeményezése nyomán elindult változtatások szándékát és irányát.

Az alapvető jogok biztosa 2018 decemberében kiadott jelentésében megállapította, hogy a 2010-es ombudsmani vizsgálat és ajánláscsomag dacára eltérő, olykor pedig súlyosan aggályos, indokolatlan korlátozásokat tartalmaznak a kórházakban kezelt gyermekek mellett tartózkodó szülők elhelyezésének feltételei. Ennek hátterében az ombudsman a jogszabályi keretek és a finanszírozási szabályok elégtelenségét azonosította. Székely László szülői panaszbeadványokat kivizsgálva a 2018 végén kiadott jelentésében is a szemléletváltás fontosságát emelte ki, illetve a gyermeki jogokat tiszteletben tartó megoldások alkalmazását kérte a kórházaktól és a szaktárcától.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.