2019. február 12., kedd 14:02

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2019. február 12., kedd (OS) -

    Székely László ombudsman felkérte az egészségügyért is felelős emberi erőforrások miniszterét, hogy alkossa meg a felnőtt korú kísérők, tehát a szülők, a törvényes képviselők, más közeli hozzátartozók kórházi benntartózkodását biztosító részletes szabályokat, valamint a méltó elhelyezés körülményeit szavatoló minimumstandardokat, továbbá annak feltételeit, hogy mikor lehet mentesíteni a felnőtt kísérőt térítési díj megfizetése alól. A biztos kezdeményezte a jelenlegi helyzetet folyamatosan javító finanszírozási háttér megteremtését. Javasolta a miniszternek, hogy a jelentést tegye hozzáférhetővé a gyermekek számára fekvőbeteg-ellátást nyújtó valamennyi állami egészségügyi intézmény számára.

A minisztérium egészségügyért felelős államtitkára válaszában egyetértett a jelentés megállapításaival. Jelezte a biztosnak, hogy az Egészségügyi Szakmai Kollégium Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Tagozatát kérte fel a felnőtt kísérő benntartózkodását szabályozó jelenlegi joganyag felülvizsgálatára, a méltó elhelyezést szavatoló minimumstandardok kapcsán pedig javaslattételre. Az államtitkár ezzel összhangban ígéretet tett a finanszírozási háttér áttekintésére és a benntartózkodásra jogosult személyi kör pontosítására is.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.