2019. február 14., csütörtök 08:39

A Magyar Bioetanol Szövetség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. február 14., csütörtök (OS) - Közös nyilatkozatban sürgették 2019. február 5-én a Visegrádi országok (V4) agrárkamarái az E10 üzemanyag mielőbbi bevezetését. Az intézkedés új piacokat nyitna meg, tovább erősítené Magyarország bioüzemanyag nagyhatalom státuszát, biztos bevételhez juttatná a hazai kukoricatermelőket és költséghatékonyan járulna hozzá a kötelező megújuló energia célok eléréséhez – hangsúlyozza a Magyar Bioüzemanyag Szövetség (MBSZ) sajtóközleménye.

    A motorbenzin E5 változata több mint egy évtizede jelen van a benzinkutakon itthon, Európában és a világon, most is ezt tankolják az autósok. A motorbenzin szabvány már 2013 óta megengedi az E10 – 10%-nyi megújuló bioetanol bekeverési szintet egész Európában, így hazánkban is. Legfőbb ideje kihasználnunk ezt a lehetőséget a megújuló üzemanyag részarányának emelésére, ehhez minden feltétel adott. Az E10 üzemanyag mielőbbi bevezetése számos előnyt tartogatna a V4-ek és legfőképpen Magyarország számára, amely az EU TOP3 bioetanol előállító országainak egyike.
•Új piacok: hazánkban működik az EU legnagyobb bioetanol gyára és itt termesztik az etanolgyártás alapanyagának számító takarmánykukoricát. Az E10 régiós bevezetése esetén Magyarország egy újabb jelentős piachoz férne hozzá;
•Hazai gazdaság támogatása: a bioüzemanyag-ipar már eddig is jelentős szerepet játszott az eladatlan takarmánykukorica-készletek felhasználásában és a magyar gazdák jövedelmének stabilizálásában. Ez a szerep az E10 bevezetésével tovább erősödne;

     Kiadó: Magyar Bioetanol Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.