2019. február 14., csütörtök 08:40

A Magyar Bioetanol Szövetség közleménye (3. rész)
    Budapest, 2019. február 14., csütörtök (OS) -

"Az első generációs bioüzemanyagok részarányának emelése a legolcsóbb megoldás a közlekedés zöldítésében. Nem szükséges új töltőállomásokat építeni és új járműveket beszerezni, hanem a meglévő járműpark és infrastruktúra mellett hatékonyan használható, akár holnaptól, a ma érvényes szabványokon belül" - tette hozzá Hódos Ferenc, az MBSZ alelnöke.

"Hiába a nagy EU-s ambíciók, a második generációs bioüzemanyagok szerepvállalása a szabályozási és technológiai hiányosságok miatt korlátos marad. Ez is azt mutatja, hogy az első generációs bioüzemanyagokra – amelyek azonnal elérhetőek – a következő évtizedben is nagy szükség lesz. Az első generációs bioüzemanyagok is magas szinten csökkentik az üvegházhatású gázkibocsátást a közlekedésben, emellett támogatják a helyi mezőgazdasági termelőket, valamint a gyártásuk során ugyanolyan mennyiségben magas fehérje tartalmú állati takarmány is keletkezik" - jelentette ki Nikoleta Molnarova, a Rossi Biofuel Zrt., mint MBSZ tagvállalat képviselője.

Háttér: 2018-ban a Visegrád Országok (V4), Litvánia, Lettország és Bulgária bioüzemanyag iparának 31 képviselője létrehozta a V4+ Bioüzemanyag Szövetséget (V4 Szövetség). A V4 Szövetség tagjainak célja, hogy régiós szinten hívják fel az emberek figyelmet a bioüzemanyagok, mint hatékony és olcsó megújuló energiaforrások használatára. Az EU-ban előállított etanol 10%-ot meghaladó részét hazai biofinomító üzemek állítják elő magyar takarmánykukoricából.

Kiadó: Magyar Bioetanol Szövetség