2019. február 18., hétfő 08:52

A Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) közleménye
    Budapest, 2019. február 18., hétfő (OS) - Tankönyv használata nem kötelező! A tankönyvet nem kötelező bevinni az iskolába. Nem a tankönyvet kell megtanítani, hanem az iskola helyi tantervében előírt tananyagot.

    Nincs olyan jogszabály, amely előírja, hogy a tanulóknak minden nap be kell vinni az iskolába a számára ingyenesen biztosított tankönyveket.
A kártérítési felelősséggel kölcsönzött tankönyvekbe nem lehet széljegyzetet készíteni, szöveget kiemelni, aláhúzni, nem lehet belőle "puskázni"! Akkor minek kell becipelni az iskolába?  Miért kapnak elégtelen érdemjegyet a tanulók az adott tantárgyakból, ha nem viszik magukkal vagy otthon felejtik tankönyveiket?
Törvény értelmében a pedagógus joga és feladata, hogy az adott iskola pedagógiai programja alapján a tananyagot és a nevelés-oktatás "módszereit" megválassza, tanmenetet, óravázlatot készítsen és meghatározza azokat a követelményeket, amelyeket a tanulónak teljesítenie kell, hogy a magasabb évfolyamba léphessen.
Nincs olyan jogszabály, amely előírja, hogy tankönyvírók által alkalmazott módszertan alapján összeállított tananyag tudását kell megkövetelni a tanulóktól.
Sérti a pedagógusok módszertani szabadságát, ha a tankönyvekben előírt megtaníthatatlan mennyiségű ismeretanyagot akarják megtanítani.
Vajon miért követelnek még több tankönyvkiadót és tankönyv választékot a pedagógusok? Talán azért, mert könnyű azt mondani, hogy tanuljátok meg a tankönyvből a 25-35. oldalakat otthon?  
FŐSZEGY sajtószóvivő: Keszei Sándor (06-30/433-8754 Bővebben: www.mszoe.hu

     Kiadó: Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.