2019. február 26., kedd 12:20

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. február 26., kedd (OS) - Nem akarja gyógyszerezni – elveszik az anyától a gyereket? - Eddig csak Nyugat-Európából vagy az USA-ból hallottunk olyan sztorikat, hogy elveszik a szülőktől a gyereket, mert nem akarnak tudatmódosító pszichiátriai szereket adni neki. Riasztó módon úgy tűnik, ez a tendencia Magyarországon is kezd teret nyerni.

Édesanyja szerint a 8 éves kisfiú magatartási problémáinak hátterében olyan traumák álltak, amelyeknek a gyerek rendszeresen ki volt téve. A gyermekpszichiáter egy serkentőszert írt fel a fiúnak – olyan pszichiátriai szert, amely kémiailag a speeddel és az extasyval rokon, és amely hosszabb távon súlyos következményekkel járhat a gyermek életére és egészségére nézve.
     Az anya mindezzel tisztában volt, nem véletlenül döntött úgy, hogy a gyógyszerezéshez nem ad hozzájárulást. Ám a kórház ezt nem hagyta annyiban: eljárást indított a gyámhivatalnál. Az elsőfokú hatóság az eljárás végén a gyermek védelembe vételéről döntött, egyszersmind a gyógyszerezés elrendeléséről.
     Az anya fellebbezett, de a másodfokú hatóság is ragaszkodott a gyermek kötelező pszichiátriai gyógyszerezéséhez. Miután az anya ezt visszautasította, hiszen a szakemberek is leírták, nem szükséges a gyógyszeres kezelés, a hatóság bekeményített:  az elsőfokú határozatot megsemmisítették, és a gyermek nevelésbe vételéről döntöttek – vagyis arról, hogy a fiút kiemelik a családból és nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban helyezik el, ahol már nincs akadálya a kényszergyógyszerezésnek.
     Az anya továbbra is küzd...

Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány