2019. március 3., vasárnap 12:23

Az LMP parlamenti frakciója közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. március 3., vasárnap (OS) - LMP: A veleszületett fejlődési rendellenességek világnapja alkalmából -

        Évente nagyjából 6-8000 olyan gyermek születik Magyarországon, akik súlyos betegséget okozó genetikai rendellenességet hordoznak a génjeikben. Különösen jellemző az előfordulás a cisztás fibrózisos és a hemofiliás betegek csoportjában. Mindkét betegség egész életre szól, amely gyógyszeres kezelés és orvosi ellátás nélkül gyerekkori halálozást okoz. Az LMP álláspontja szerint a társadalombiztosítás terhére kell biztosítani, hogy a súlyos genetikai rendellenességet hordozó szülők ingyen hozzájussanak a preimplantációs genetikai diagnosztikához (PDG), valamint a szervezeten kívüli in vitro fertilizációs (IVF) módszerhez.
     A preimplantációs genetikai diagnosztika, illetve a szervezeten kívüli megtermékenyítés (in vitro fertilizáció - IVF) módszerrel jelenleg évente 50-70 gyermek születik Magyarországon. Ennél jóval több, körülbelül 5-700 anya vállalná ezt a procedurát, ha az állam anyagilag támogatná az eljárást olyan szülők számára, akik súlyos genetikai rendellenességek hordozói és nagy valószínűséggel beteg gyermeket hoznának világra. Ezeknek a szülőknek orvosi segítséggel, a géndiagnosztikával megtámogatott lombikbébi módszerrel egészséges gyermekük születhet.

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.