2019. március 6., szerda 15:17

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2019. március 6., szerda (OS) - LMP: a logopédia európai napja alkalmából -

Az afázia olyan nyelvi zavar és beszédfogyatékosság, amely leggyakrabban stroke, vagy valamiféle koponyasérüléssel járó baleset következtében alakul ki. Magyarországon évente kb. tízezer afáziás beteggel kell számolni. Ezek a betegek kezelésre szorulnak, mely majdnem minden esetben beszédterapeuta (logopédus) segítségével történik. Az LMP szerint minden embernek joga van a lehető legteljesebb életet élni, ezért a logopédiai fejlesztés kiterjesztésére hívja fel a figyelmet.

A stroke a második legnagyobb betegségcsoport Magyarországon, ennek ellenére a beszéd sérülésének helyreállításával országszerte nagyon kevesen foglalkoznak. A logopédiai órák, a gyógytorna, az írás, olvasás, a beszéd újratanulása hatalmas feladat egy afáziás beteg számára, melynek súlyos anyagi vonzatai is vannak, ami általában a betegekre és családjukra hárul. Egy afáziás beteg tanulása, gyógyulása legalább 4-5 évre szól, tehát hosszabb távú folyamat.

Az LMP határozott álláspontja, hogy a logopédiai fejlesztés ugyanúgy kiemelt jelentőségű a stroke-on átesett betegek esetében, mint bármely egyéb rehabilitációs kezelés. Ezért rendkívül fontos, hogy a gyógyuláshoz szükséges megfelelő mennyiségű terápia országos lefedettségben mindenki számára elérhetővé váljon, illetve, hogy a társadalombiztosítás által támogatott legyen.

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője