2019. március 13., szerda 13:35

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. március 13., szerda (OS) - A jövő nemzedékek szószólója a tűzijátékok lakossági használatának újraszabályozását javasolja

    A tűzijátékok lakossági használatának újraszabályozását, több ponton szigorítását kéri a belügyminisztertől a jövő nemzedékek szószólója. Bándi Gyula véleményét egészségvédelmi, levegőtisztasági és zajvédelmi érvekkel alátámasztva társadalmi párbeszédet is javasol. A szószóló szerint ugyanis a beszerzésre és a használatra vonatkozó rendelkezések túlságosan megengedők, miközben a szakszerűtlenül használt és tárolt tűzijátékok nemegyszer okoztak baleseteket.
A tűzijátékok széles körű elterjedése, alkalmi, de kiváltképp az általánosnál is megengedőbben szabályozott szilveszteri alkalmazásuk egyre többekben kelt ellenérzést - olyannyira, hogy több ízben is petíció indult a betiltásuk érdekében. A számottevő környezeti és egészségügyi kockázatot hordozó intenzív használat dacára a hazai szabályozás abból a feltételezésből indul ki, hogy ezen eszközök veszélyességi foka alacsony, hanghatása pedig nem káros az emberi szervezetre. A szószóló az újraszabályozás javaslatának megfogalmazásakor figyelembe vette azokat a jelzéseket is, melyeket a társállattartók fogalmaztak meg a szilveszteri tűzijáték használattal szemben és áttekintette a külföldi gyakorlat tapasztalatait is.

A hatályos kormányrendelet a zajhatásokon túl egyáltalán nem foglalkozik a tűzijátékok okozta – különösen a téli, eleve szmogveszélyes időszakban jelentős – levegőszennyezéssel.
    
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.