2019. március 13., szerda 13:35

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. március 13., szerda (OS) -

    A pirotechnikai eszközök minősítésében semmilyen szerepet nem kapott azok légszennyezésének értékelése, holott jól ismert a puskapor égéstermékei, illetve a színhatást okozó nehézfémek természet- és egészségkárosító kockázata. Ezek mellett a szószóló felhívta a figyelmet arra, hogy a nem szakszerűen tárolt és felhasznált tűzijátékok több esetben baleseteket okoztak, valamint állatvédelmi szempontból is aggályos következményekkel járnak.  

A szószóló javaslata szerint a nemzetközi összehasonlításban feltűnően engedékeny hazai szabályozást közelíteni kell a bevált európai példákhoz. A ma majdnem szabadon forgalmazható kisebb, 1. és 2. osztályú pirotechnikai eszközök vásárlását és birtoklását például 18 éves kor alatt – az alkoholos italokhoz hasonlóan – meg kellene tiltani. Emellett célszerű szabályozási eszközökkel is megkönnyíteni a piacon már megjelent környezetkímélő, csendes tűzijátékok elterjedését.

Bándi Gyula azt is javasolja, hogy magánszemélyek a jövőben ne is vásárolhassák meg a nagyobb, hangosabb és veszélyesebb, 3. besorolású pirotechnikai eszközöket, ezek használatára kizárólag rendőrségi engedéllyel rendelkező pirotechnikai szakértők legyenek jogosultak.
    
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.