2019. március 13., szerda 13:54

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. március 13., szerda (OS) - Az Akadémia átalakításánál vegyék figyelembe a munkavállalók érdekeit is!

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) aggodalommal figyeli a Magyar Tudományos Akadémiára nehezedő egyre nagyobb kormányzati nyomást. Reméljük, hogy a kérdés nem egyszerűsödik le csupán a kutatóintézetek finanszírozásának vagy az MTA ingatlan vagyonának kérdésére, és legalább olyan fontos lesz az ott dolgozó kutatók és munkatársaik jövője is.

Az utóbbi hónapok feszült munkalégkört teremtettek a kutatóintézetekben. Palkovics László miniszternek több, az Akadémia jövőjéről szóló kijelentése, amelyekben nemzetközi példákra hivatkozott, csúsztatás volt, nem felelt meg a valóságnak.

Az ÉSZT nem érti, hogy egy pár éve kidolgozott oktatói-kutatói életpálya modell után - ami némi biztonságot, kiszámíthatóságot hozott a tudományos életben - mi szükség van ismét a bizonytalanságba taszítani azokat az embereket, akik nélkül Magyarország végérvényesen lemaradhat az innováció és a tudományos fejlődés területén. Ez tovább erősítheti hazánk lecsúszását a világban, hiszen csak olyan beruházások fognak Magyarországra jönni, amelyek hozzáadott értéket nem kívánnak. Végérvényesen összeszerelő üzemmé válhat Magyarország!

Kiadó: Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés